Ingrediënten:
- 7 gr (2 theelepels) instant droge gist
- 480 ml (2 kopjes) warm water
- 4 etl olijfolie (plus extra voor bestrijken, ongeveer 2-3 eetlepels)
- 780 gram sterke broodmeel (plus extra voor uitrollen, ongeveer 60 gram)
- 1.5 thl suiker
- 1.5 thl zout
Bereiding
- Plaats de gist in de kom van een keukenmixer (of een grote kom) en voeg het warme water toe. Roer en laat 5 minuten staan tot er schuim op het water verschijnt.
- Voeg de olijfolie, bloem, suiker en zout toe aan het gistmengsel.
- Mix het deeg samen, gebruik een keukenmixer met een deeghaak (aanbevolen) of je handen, tot het goed gemengd is.
- Kneed het deeg 10 minuten met de keukenmixer met een deeghaak of met de hand. Het deeg zal vrij plakkerig zijn, dus als je met de hand kneedt, is het een goed idee om je handen en werkoppervlak in te smeren met een beetje olijfolie om plakken te voorkomen.
- Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af met een vochtige doek of vershoudfolie en laat 60-90 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 12 stukken. Vorm er ballen van en plaats ze op een bakplaat of plank met een vochtige doek eroverheen om even te rusten terwijl je je voorbereidt op het bakken.
- Bestuif het werkoppervlak licht met bloem.
- Bestrijk of spray een middelgrote koekenpan (gietijzer geeft het beste resultaat) met een beetje olie (ongeveer 1/4 theelepel) en verhit op middelhoog vuur.
- Neem een van de deegballen en rol deze uit tot een cirkel van ongeveer 19 cm in diameter en 1/2 cm dik.
- Gooi de pita een paar keer heen en weer in je handen om overtollige bloem te verwijderen, en plaats de pita in de pan.
- Bestrijk de bovenkant van de pita in de pan licht met olie en bak ongeveer 60-90 seconden tot er bellen verschijnen. Draai dan om en bak nog een minuut.
- Plaats de pita op een bord en herhaal, waarbij je de pan na elke 3 of 4 pita's opnieuw met olie bestrijkt.
- Stapel de pita's op een bord (stapelen helpt om ze zacht te houden) en leg er een theedoek over om ze warm te houden totdat je ze serveert.
recept van: flatbread
Reactie plaatsen
Reacties