Scotland 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 day 2

Gepubliceerd op 22 juli 2023 om 20:00

Na een wat onrustige nacht worden we in ons stapelbed erg vroeg wakker, we blijven toch nog maar even liggen tot het 6 uur is en besluiten op zoek te gaan naar koffie. We pakken al onze spullen ( een rugzakje met een schone onderbroek en een tandenborstel) en vertrekken naar de verdieping eronder en op dat moment komt de meneer van de koffie bar aanlopen om de boel open te gooien.

De rij begint al aardig vorm te krijgen dus ik ga maar snel in de rij staan, na onze koffie met een croissantje lopen nog eens over de boot en ontdekken dat op de bovenste verdieping nog een hele lounge is met een weids uitzicht. We blijven daar lekker zitten tot de omroep installatie verteld dat we naar de auto's moeten. We lopen van dek 12 terug naar dek 3 en moeten dan nog 10 minuten wachten voor we van boord kunnen. Links rijden dat is het motto van vandaag. 

We hebben eigenlijk de hele reis naar de camping echt Schots weer, regen, miezer en lage wolken. Tot we op plaats van bestemming komen en het begint op te klaren. We worden verwelkomt door een aller aardigste dame, die volmondig Yes riep toen ik vertelde te hebben gereserveerd op de naam Schouten. Ik krijg een korte uitleg en we mogen gaan staan waar we willen, helemaal top dus. Na dat we de camper hadden neergezet doen we even een lunchje en pakken de fiets om de buurt te verkennen.

We gaan naar Dumfries, de stad van Robert Burns een Schotse dichter uit de 18e eeuw. Of te wel, dat boeit echt niemand! we hebben de fietsen van de camper gehaald, Goretex regenjassen in de fietstas en vrouwlief had een mooie landelijke route uitgezet. Een e-bike hier in Schotland geen overbodige luxe, met een vast tempo van 25 km knallen we de ene na de andere heuvel op. Naar beneden rijden we rond de 60 km en dat is best hard op deze fietsen.

We fietsen langs Loch Morton en Loch Rutton en komen ingesprek met een echte Schot ;), grappig mannetje die opmerkte dat er in Schotland wel wat heuvels zijn.

Je kan wel merken dat automobilisten erg 'voorzichtig' met fietsers omgaan, daar waar we in Nederland langs alle kanten worden ingehaald, blijven ze hier lang achter je rijden en aarzelen om je in te halen. Na een uurtje door het fantastische landschap te hebben gefietst komen we in Dumfries aan, leuke uitdaging hier, met name dat het voor ons niet duidelijk is waar we wel en niet mogen fietsen, borden die aangeven gecombineerd voetganger en fietser maar dan ook weer dat het pad oplost in het niets, bij verkeerslichten een mooi vak voor fietsers en daarna weet niemand het meer. Navraag bij de lokale bevolking levert ook geen helder verhaal op, staan ons aan te kijken waar we het in godsnaam over hebben, dus we rijden als een soort van fietskoerier door Dumfries. Mooie stad met ook een hoop oude meuk, leuk centrum en op een soort van markt scoren we nog wat vers fruit en kunnen nog even wat geld pinnen voor de campings waar we niet kunnen pinnen. 

Rond 16.00 uur besluiten we richting de camping te rijden, de lucht betrekt en mijn voortschrijdend inzicht verteld me dat we straks op de camping aankomen met geen droge draad meer aan ons lichaam en dat de schoenen deze gehele vakantie never nooit meer droog gaan worden, edoch.... kwamen we mooi droog aan op de camping. Patty begint aan de kokologische voorbereidingen voor de avond maaltijd, en ik ruim de fietsen weer op. Totdat het moment aanbreekt wat je niet wilt horen ' Marco, de kraan doet het niet!' Oke, eerst even eten en dan de gereedschapskoffer te voorschijn toveren. 

Na een heerlijke nasi maaltijd met saté en pindasaus en een koud biertje tijd om op onderzoek  te gaan naar de oorzaak van de defecte kraan. Nu wil het geval dat we dit al een keer eerder hebben gehad, dus had ik al een voorgevoel waar ik het moest zoeken, de pomp slaat wel aan als de badkamer kraan wordt open gezet, dus de pomp is in orde. Waarschijnlijk de microswitch van de keukenkraan stuk, dus kraan uit elkaar en het defecte snoertje kwam me al te gemoed. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de waterpomp wordt aangestuurd zodra de kraan wordt opgezet. deze schakelaar al een keer vervangen, kost rond de 12 euro maar we zitten in zuid Schotland op de eerste dag van je vakantie. Deze switch kan je ook niet open klikken of schroeven om het losse contact weer vast te zetten, dus andere snoertje ook los gemaakt, switch uit de kraan gehaald en een losse verbinding gemaakt tussen de twee stroom draden. Voor nu is de procedure;

  • kraan open zetten
  • contacten met elkaar verbinden (pomp slaat aan)
  • klaar met water
  • contacten los (pomp gaat uit)
  • kraan dicht zetten

Ik ga nog wel even opzoek naar een enkelpolige schakelaar om het geheel nog makkelijker te laten verlopen, maar voor nu werkt het. If it looks stupid and it works, it ain't stupid. Als we terug in Nederland zijn maar een nieuwe complete kraan er in zetten. Tevens werd er ook nog tijdens een van de vele rotondes een keukenlade door de keuken gelanceerd, de borging van het slotje kon deze lade in de bocht niet tegenhouden. Dus wat kleine carrosserie ringen er tussen gezet zodat de borging wat lager kwam te opzichte van het slot en zodoende de lade wel op zijn plaats houd. Inmiddels is het weer gaan miezeren, afwas is gedaan, Patty heeft al gedoucht en alle film/foto bestanden op de laptop gezet. Ik ga zo ook even douchen, en op tijd mijn bedje in, was een mooie maar wel lange dag. Morgen een mooie hike op de planning dus dat gaat helemaal, als het weer wil meewerken, goed komen. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding, ja ja pieieieieip!


aankomst 08:00 uur in Hull,

  • fietsen naar Dumfries, 12 mijl enkel reis om Loch Milton and Loch Rutton

379,8 km gereden met de camper

40 km gefietst

Nasi, sate, gebakken uitjes

Park of Brandedleys

DG2 8RG Crocketford

 


Dumfries and Galloway is een van de raadsgebieden van Schotland. In het noorden grenst het aan South Ayrshire, East Ayrshire en South Lanarkshire; in het oosten aan Borders; en het zuiden aan het graafschap van Cumbria in Engeland. Het ligt in het noorden van de Solway Firth en in het oosten aan de Ierse Zee. Wikipedia

Crocketford, ook wel bekend als Ninemile Bar, omdat het ongeveer op gelijke afstand ligt tussen Castle Douglas en Dumfries, is een dorp in het historische graafschap Kirkcudbrightshire in het raadsgebied Dumfries and Galloway nabij de grens tussen Schotland en Engeland. Wikipedia (Engels)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.