Noordkaap 🇸🇪 dag 5

Gepubliceerd op 6 juli 2022 om 20:00

Dag 5 Hammerdal-Stora Blåsjön

We gingen vroeg rond 9 uur van de camping en op weg naar de bekende wildernisroute, Vildmarksvägen. Een route door het ruige Jämtland en het Zweedse Lapland. We hadden gisteren al gekeken waar we zeker wilde gaan kijken en waar we ongeveer wilde overnachten.

 

Voor dat we de route op gingen hebben we eerst nog even getankt bij Strömsund, daarna sloegen we links af en was de route begonnen. Een mooie weg en eigenlijk heel weinig verkeer, terwijl deze route bekend staat om de drukte van campers. De eerste stop was Alanäs, daar moest een militair fort staan van 1940-1945. Uiteraard hadden wij een afslag te vroeg en kwamen bij een hele mooie kerk uit, daar even een bakje koffie gedaan en toch op zoek naar dat fort. Omdat de weg wat smal was konden we niet meer omdraaien toen we er voorbij reden. De bezienswaardigheden staan niet allemaal goed aangegeven. 

We reden lang meren, over bruggen, langs watervallen en over watervallen, jeetje wat was er veel te zien hier. Onderweg kon ik nog net op tijd stoppen om een mooie waterval op de foto te zetten voor we naar het pareltje van de Vildmarksvägen te kunnen zien.

De route die we reden om bij de Hällingsåfallet, een 43 meter hoge waterval, te komen was al een avontuur opzich. Een onverharde weg die smal was en waar een tegenliggen wel vervelend was. Na 29 kilometer kwamen we dan eindelijk aan bij de waterval en wat een gevaarte was dat, Marco heeft hier hele mooie shots gemaakt met zijn drone.

Na deze plek wilde we nog naar een boerderijwinkel, maar na 60 kilometer omrijden konden we deze niet vinden. Waarschijnlijk was het net na die ene bocht toen we omdraaide. Nog even een klein boodschapje gedaan bij Gäddede en op zoek naar een slaapplekje. Marco had al op campercontact gekeken en zo kwamen we uit in Blåsjöen en stonden aan het water met verder niets en niemand om ons heen. Toen we even buiten kwamen om de boel te verkennen werden we welkom geheten door 1 miljoen muggen, dus snel de deur dicht en binnen blijven.

Na een lekker bordje nasi en een heerlijke douche zijn we op tijd naar bed gegaan, het hakt er best in zo de hele dag achter het stuur en al het mooi wat we onderweg mochten zien. Wat is het toch mooi hier!

Kilometerstand: 116025

297 km

 

Nasi met kipsate

 

Storviken
Stora Blåsjön, Jämtlands län, Zweden

Sitecode: 102403

 

Stora Blåsjön is een gehucht in Frostviken, Strömsund, Jämtland, Zweden. Het gebied staat bekend om zijn wildernis en skimogelijkheden. Vildmarksvägen, een wildernisweg van 360 kilometer, omzeilt het gehucht. Stora Blåsjön heeft een elandboerderij en een schoolmuseum. Wikipedia (Engels)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.