Noordkaap πŸ‡ΈπŸ‡ͺ dag 6

Gepubliceerd op 7 juli 2022 om 20:00

Dag 6 Stora Blåsjöen-Vilhelmina

Na een rustige nacht worden we heerlijk wakker in onze camper, de muggen zijn nog steeds actief buiten. Tot mijn, of onze verbazing, kwam ik erachter dat het niet donker wordt 's nachts. 

Na een heerlijk ontbijtje gaan we weer verder en volgen we de route naar boven. De eerste stop was; Bjuralven een natuurreservaat waar we een stukje zouden gaan hiken. We waren daar al vroeg en er was nog niemand op de route, ideaal dus. We volgde het mooi aangegeven pas de bossen in, waar we blij waren dat we ons hadden ingesmeerd met antimuggen spray.

Na een flinke tippel van 3,6 km ( mijn atrose werkt dan weer niet mee) waren we wel toe aan een bakje koffie. Maar ook hier is het weer fantastisch, wat een route om te hiken. De paden wisselde af met planken omdat de ondergrond te drassig was. Ook hier weer de rode kruizen wat aangeeft dat er in de winter een sneeuwscooter route loopt. Na de koffie ging onze reis verder naar het noorden.

Volgende stop: Stekenjokk plateau het hoogste deel van de route en komt boven de 800 meter. De weg ernaar toe was al indrukwekkend een hele andere infrastructuur, minder bomen een uitgestrekt landschap met een panoramaview om u tegen te zeggen. Ook langs de weg waren behoorlijk wat rendieren te zien maar omdat de weg erg smal is om zomaar even te stoppen hebben we hier geen bewijs van. De sneeuw op de bergtoppen verraad dat het erg koud is als we uitstappen. Op het plateau zelf maken we nog even wat foto's en gaan dan weer snel verder, 6 graden is dan best koud als je daar niet op gekleed bent.

Volgende stop: Fatmomakke een oud sami-dorp met de status Zweeds cultureel erfgoed. Op het moment dat we daar waren was er een begrafenis aan de gang, de sami die aanwezig waren hadden hun eigen klederdracht aan een erg fleurig geheel voor zo'n trieste gebeurtenis. We wilde dit niet verstoren en hebben daarom de oude sami kyrka ook maar links laten liggen.

Wel bijzonder om te zien hoe deze volksgroep leefde en nog steeds leeft, dit was ook wel een toeristische trekpleister als je naar de prijzen keek ;).

We waren in middels wel toe aan een hapje en een drankje en gingen op zoek naar een stekje om wat te eten. Genoeg plekjes om even te stoppen maar het is dan wel een sport om de mooiste te pakken met het mooiste uitzicht. Ook dit was gelukt deze keer.

Voor de laatste stop van vandaag gingen we naar: Trappstegforsarna een brede trappen waterval. Marco heeft hier weer een schitterende drone opname gemaakt, dat filmpje komt later nog online en zal dan ook gedeeld worden op deze site.

Maar ook hier was het weer fantastisch, wat een mooie natuur heeft Zweden. Marco heeft mij  moeten beloven als we ooit de staatsloterij winnen ( met een flink bedrag) we gaan emigreren naar dit geweldige land.

Onze selfie van de dag!!

Zo, nadat we zijn aangekomen in Vilhelmina, kwamen we uit op de Saiva camping. Het werd tijd om de was te doen, een dagje geen auto rijden en wat kleine boodschapjes in het stadje. We werden hartelijk ontvangen bij de receptie, kregen een plattegrond van de camping mee, en konden een plekje uitkiezen. Dus een plekje dicht bij de douches en toiletten uitgezocht, camper neergezet en de stroom aangesloten.
Patty was aan het koken geslagen had heerlijke aardappel gratin met salade en wienerschitzel met gebakken champions met jus gemaakt. Hierna even de afwas gedaan en alle foto's van alle camera's en drones afgehaald en op de harde schijf gezet.
Ik ben lekker vroeg wezen douchen en daarna nog even aan het filmproject gezeten. Patty met de blog bezig geweest en uiteindelijk ook even gaan douchen. Het mooie van deze camping is dat ze een grote thermacell antimuggen unit op gas hebben

Kilometerstand 116236

211 km

Aardappelgratin, salade en snitzel

Saiva Camping

Ryttarvägen 1

912 32, Vilhelmina, Zweden

Sitecode: 9465

Vilhelmina is de hoofdplaats van de gemeente Vilhelmina in het landschap Lapland en de provincie Västerbottens län in Zweden. De plaats heeft 3633 inwoners en een oppervlakte van 324 hectare. Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.