Noordkaap 🇳🇴 dag 17

Gepubliceerd op 18 juli 2022 om 20:00

Wat een dag, wat een dag...jeetje wat een land is dat Noorwegen. We vallen van de ene verbazing in de andere en kijken ons ogen uit.

We begonnen van morgen met het legen van het chemisch toilet en afvalwater en vullen van drinkwater de camper, een nachtje op de camping heeft zo zijn voordelen. We rijden door Fauske richting Bodø en komen al snel op wegnummer 17, volgens vele de mooiste route op aarde. Nou laten we dat dan maar eens bekijken....

Het weer zit niet mee maar we genieten toch van alles wat we zien. In Bodø rijden we even door de stad maar alles schijnt nog dicht te zijn en vervolgen onze weg. De afslag naar de 17 staat goed aangegeven en zitten dan ook gelijk goed, de eerste stop die we maakte waren de Saltstraumen. Een indrukwekkend plaatje om te zien, in deze fjord stroomt per getijde 400 miljoen liter water door heen dat is dan 50 miljoen liter water per uur.

Dit mooie plaatje laten we achter ons en rijden verder, langs fjorden, door tunnel en langs meren. Het ene nog mooier dan het andere, in totaal zijn we vandaag 16 meren en fjorden voorbij gereden. Ook nog diverse tunnels, ik zal op het einde van deze reis alle tunnels en bruggen eens optellen zodat we een mooi staatje hebben.

In de tweede wereld oorlog is er een oorlogsschip op een duitse zeemijn gelopen en gezonken met 40 bemanningsleden, de zwaardvis wijst aan waar het schip (scheepsgraf) ligt.

Wij vervolgens onze route en telkens als we uit een tunnel komen worden we weer plezierig verrast door natuurschoon want ons dan weer wordt gepresenteerd. Als lunch een snelle bamisoep en weer door tot we aan het eind van middag bij de ferry uitkomen.

We pakken hier de ferry van Ågskardet naar Forøy en vinden een fantastische plek aan het Tjongfjord. Ondanks dat we een beetje motregen hebben ziet Marco nog kans om met de drone nog enkele luchtopnames te maken en is het uitzicht vanuit de camper fantastisch. 

kilometerstand 119202

259 km

Spaghetti met rode saus

De camper plaats die we vonden stond niet op campercontact maar op park4night.

Bodø is een stad in de gemeente Bodø in de provincie Nordland, Noorwegen. De stad is het administratieve centrum van de gemeente Bodø en de provincie Nordland. Het is gelegen op het schiereiland Bodø tussen de Vestfjorden en de Saltfjorden. Bodø ligt net ten noorden van de poolcirkel. Wikipedia

Saltstraumen ("De Zoutstroom") is een sterke getijstroom en maalstroom in de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen.

Hij ligt circa 10 km ten zuidoosten van de stad Bodø. Het smalle kanaal verbindt de Saltfjord met de Skjerstadfjord. Het is de sterkste getijstroom in de wereld. Tot 400 miljoen m³ (ton) zeewater passeert elke zes uur door een 3 km lange en 150 m brede zeestraat, met snelheden van 20 knopen (ongeveer 37 km/u). Waar de stroming op zijn sterkst is, kunnen draaikolken van 10 m in diameter en 5 m diep ontstaan.Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.