Scotland 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 day 8

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 20:00

Een drukke dag voor de boeg vandaag, we hebben bij West Coast Tours de Wildlife tour geboekt en moeten om 06:55 bij de terminal zijn. Dus vroeg eruit, wekkertje gaat om 06:00, doen snel een bakje koffie, stoppen onze spullen in de rugzak en off we go.

Op de fiets naar Oban, gisteren hadden we al een plek gevonden om onze fietsen te parkeren voor de dag. Recht tegenover de balie van de terminal was buiten een fietsrek met overkapping en zo'n buis waar je je fiets aan kan vast zetten, ideaal dus.

Het weer was wat bewolkt maar het was droog dus prima voor ons, we komen aan bij de terminal en moesten ons melden bij de balie. Er lag al een envelop klaar met onze naam erop. Wat zat daar dan in? 3 x ferry tickets van Oban naar Craignure in Mull, van Iona naar Fionnphort in Mull en van Craignure terug naar Oban. En een briefje hoe alles werkt. Nou daar zaten we dan om 06:30, heel vroeg en nog niet wakker.

Het was ongeveer een uurtje varen dus tijd genoeg voor een bakje koffie en wakker worden, het was druk met "wandelaars" op de ferry. We wandelen wat rond en maken nog wat foto's en filmpjes om alles goed te vast teleggen zodat we niets vergeten ;)

Als we aankomen op Isle of Mull staan er al 3 grote bussen klaar met daarop Staffa Tours, we melden ons en krijgen een bus toegewezen om in te stappen. Ons kaartje wordt nog een keer gecheckt en we kunnen instappen. Een grote dubbeldekker it is, we zitten boven in, wat krap maar we zitten. De rit zal ongeveer 1:15 gaan duren, we vinden het nogal voor een stukje van 56 kilometer maar goed we kunnen geen kant op dus: Gaan.

Na 10 minuten rijden snappen we het, het is een ' single-road', wat wil zeggen dat het een eenbaansweg is en we ook tegenliggers hebben. Om een bepaalt aantal meters zit dan ook een uitham op voor elkaar aan de kant te gaan zodat ze elkaar kunnen passeren, dit kost dus tijd. De bus chauffeur verteld wat er allemaal heeft afgespeeld in de geschiedenis van Isle of Mull en rijden door een prachtige natuur. Af en toe staat er een huis langs de weg of iets verder op het land, dan is het wel makkelijk je boven in de dubbeldekker zit.

Als we na een mooie rit aankomen bij Fionnphort staan er al weer bootjes klaar voor het volgende avontuur. Bij het talud van de haven krijgen we instructies welke boot we moeten hebben, er starten namelijk verschillende tours en je wil wel in de juiste zitten. Geen tijd voor pauze we gaan meteen verder, echt wel super geregeld allemaal.

We gaan als eerst naar het eiland Lunga, op dit eiland zit een kolonie met Puffins ofwel papegaaiduikers. Het is een klein uurtje varen, we hebben een mooie vlakke zee en het weer begint op te klaren, dus niet klagen. Het is nog wel frisjes (14 graden).

Als we aankomen op het eiland moet de kapitein van de boot eerst nog een steiger naar de kant slepen anders kunnen we niet van boord af.

De pijl wijst ons de weg, we laten eerst de grote meute gaan en volgen dan als laatste de berg op. Prima want mijn conditie is -100 na corona en moet nog van alles opbouwen. Ik kan het dus rustig aan doen en stoppen om uit te rusten onderweg als dat nodig is. Eenmaal boven......what a view!!

De kolonie Puffins is groter dan we hadden verwacht en zijn absoluut niet bang van de mens, vliegen rakelings langs je hoofd en duiken dan zo hun "gat' in.

We maken van de gelegenheid gebruik om te picknicken, we zijn hier 2 uur dus tijd genoeg. Maar jeetje wat is het mooi hier en wat veel vogels zijn er aanwezig, niet alleen de Puffin maar ook aalscholvers, meeuwen en nog wat klein spul wat ik niet weer hoe ze heten.

We vertrekken naar Staffa, het zonnetje komt goed door en we worden gewaarschuwd voor het water wat vanuit de zijkant de boot op zou waaien. Ik werd daarom ook flink nat op mijn snoetje (later die dag zag ik pas dat de zon mijn gezicht had verbrand).

Als we op Staffa zijn is er een beperkt steiger waar boten af en aan komen, als de ene boot komt gaat de ander weg en zitten we dus even met dubbel verkeer. We gaan van boord en nemen meteen de afslag naar links het pad richting de grot. We hadden van Niek en Dewi de beelden al gezien maar in het echt is het veel indrukwekkender. De weg er naar toe is al een hele beleving op zich.

Jammer dat je op de foto's de geluiden niet kan horen maar poeh wat was dit mooi, het water komt hier met veel geweld naar binnen en geeft een bijzonder geluid (echo). We staan wel in de rij dus willen we iedereen een kans geven om even te kijken. We lopen dus op het gemak weer terug en gaan nog met de trap naar boven om daar nog even van het uitzicht te genieten.

De laatste stop Iona, ook dat was nog een pittig stukje varen en de wind was wat harder nu. Gelukkig zaten we aan de goede kant van de boot en werden niet nat. Iona is een groter eiland met een grote kerk, maar we hadden vooral zin in eten en we moesten ontzettend plassen. Dus de locale pub is het geworden, we dachten ook nog een leuk souvenir mee te nemen maar die waren nogal aan de prijs (laat maar dan).

We nemen de ferry naar Fionnphort en drinken daar nog een kopje thee voor we in de bus stappen. Onze buschauffeur zat op zijn praat stoel en vertelde van alles en nog wat onderweg en voor we het wisten waren we weer bij Craignure. Onze laatste boottrip van de dag, jeetje wat een dag. We hadden prachtig weer, veel gezien en veel gedaan en gelukkig stonden onze fietsen nog bij de terminal en konden zo terug naar de camping.

Een hele mooie dag!


Op de fiets 20 kilometer in totaal, gegeten op Iona in de locale pub, Fish & Chips en een Steakpie.

Op dezelfde camping als gisteren

 


Mull is het op een na grootste eiland van de Binnen-Hebriden en valt bestuurlijk onder Argyll and Bute. De hoofdplaats is Tobermory. Het eiland heeft ongeveer eenzelfde oppervlakte als Zeeuws-Vlaanderen. Wikipedia

Staffa is een eiland aan de westkust van Schotland. Het behoort tot de Binnen-Hebriden en valt onder het beheer van de National Trust for Scotland. De naam Staffa komt van het Noors voor staf, kolom of pilaar eiland. Het eiland Staffa is bekend om zijn basaltgrotten. Wikipedia

Iona, vroeger ook wel bekend als Hy, is een eiland aan de westkust van Schotland. Het behoort tot de Binnen-Hebriden. Het eiland telt ongeveer 175 inwoners. In 565 stichtte Columba er een klooster dat bijzonder grote invloed op deze noordelijke streken van Europa had. Wikipedia

Het eiland Lunga is het grootste van de Treshnish-eilanden in Argyll en Bute, Schotland. De eilanden maken deel uit van het Loch Na Keal National Scenic Area. Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Grietje Bronke
een jaar geleden

Dagje eilandhoppen ziet er heel gaaf uit. Wat een speciale rotsen zeg. Lekker pad ook om te lopen. En die vogels in het echt zien lijkt mij heel bijzonder. Denk zeker een geslaagde trip.