Winter mini vakantie dag 4

Gepubliceerd op 30 december 2023 om 20:00

Na een woelige nacht begint onze dag met een kopje koffie en nog een en nog een, wakker worden gaat wat traag vandaag. Ik ga de honden uitlaten bij de Onderste Schans, waar ik gisteren ook ben geweest maar nu heb ik gelezen wat het eigenlijk is of was in dit geval.
'"De Onderse Schans in Helden is in 1644 door de lokale bevolking gebouwd als vluchtplaats tijdens de 80-jarige oorlog. Ze was rechthoekig en voorzien van vier bastions. Ze was gelegen in het Broekbemt, een moerassig gebied, vlak bij de Baarlose weg en sloot aan op de Kwistbeek." (de-onderste-schans-helden

Als we eenmaal wakker zijn en een broodje hebben gegeten gaan we op de fiets richting Baarlo. Het eerste stuk is langs een gewone weg, niet veel verkeer maar druk genoeg om de honden aangelijnd te laten. Het is een rechte lange weg dus dat is makkelijk, we fietsen langs grote huizen en boerderijen. Aan de rechterkant komt langzaam een bos tevoorschijn waar we door heen fietsen als we terug gaan.

Als we in het dorp zijn zien we in de verte een kasteel liggen en fietsen daar naar toe. Dat is Kasteelhoeve d'Erp, op de voorgrond is een oude watermolen die iedere zaterdag nog open is en werkend is, drie mannen zitten binnen wat te keuvelen terwijl Marco en ik wat rondkijken en foto's maken. We fietsen door, door naar de Maas even kijken of deze ook uit zijn oevers is getreden. Het lijkt mee te vallen, aan de overkant staat ook weer een groot oud gebouw waarvan we niet weten wat het is maar het lijkt iets duisters te hebben, een psychiatrische inrichting ofzo. Als ik even ga zoeken op google, blijkt het een klooster te zijn dus helemaal niets duisters maar een thuis voor nonnetjes.

We draaien om en rijden via het bos terug, het is rustig en de honden kunnen lekker los. Tot we opeens een hoop gejoel horen, Marco doet de honden voor de zekerheid maar even vast. En nog geen kilometer verder zien we een gezelschap met, ik schat zo'n dertig Husky honden. Wat een herrie maken die met zijn alle, snel er voorbij en de honden konden weer lekker los lopen. We volgen de route die we gemaakt hadden op route.nl, de honden worden steeds tammer en beginnen nu met een dribbelpasje naast ons te lopen. Eigenlijk wilde we nog een boodschapje doen voor vanavond maar we besluiten om eerst de honden thuis te brengen en even zonder honden een boodschapje te doen. 

Zo gezegd, zo gedaan en als we terug komen van boodschappen liggen ze nog steeds uitgeteld op bed. De rest van de middag houden we ons gemak, lezen een boekje, maken een puzzeltje en ik los nog een geocache op die ik aan het eind van de middag nog even ga loggen als ik nog een grote ronde loop met de honden.

En vanavond maken we het restantje gourmet vlees op en kijken we nog een serie op Netflix en dan is morgen alweer de laatste dag van dit jaar. Wat we dan gaan doen ligt aan het weer en onze zin maar ik denk dat dat wel goed komt.

Baarlo is een op de linkeroever van de Maas gelegen Nederlands dorp in de gemeente Peel en Maas, acht kilometer ten zuiden van Blerick/Venlo en ten noorden van Kessel. Een veer verbindt Baarlo met Steyl. Baarlo heeft een agrarische oorsprong maar dient ook als forensenplaats voor Venlo. Wikipedia

Kasteelhoeve d'Erp, ook wel bekend onder de namen De Borcht, Van Erp-Holt, Holt te Erp, is een rond 1200 gebouwde burcht in Baarlo in Limburg. Het huidige kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd. De burcht werd bewoond door Gerard van Baerle. Omstreeks 1400 werd het eerste kasteel op deze plek gebouwd. Wikipedia 

Het Missiehuis St. Michaël, ook wel Missiehuis Steyl, is een kloostercomplex in het kloosterdorp Steyl in de Nederlandse gemeente Venlo. Het in 1875 gestichte klooster is het moederhuis van de missiecongregatie Societas Verbi Divini, meestal aangeduid als Missionarissen van Steyl. Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.