Noorwegen 🇳🇴 dag 6

Gepubliceerd op 17 juli 2024 om 20:00

Vandaag gaan we iets leuks doen, denken we... we slapen eerst een beetje uit. Marco zijn darmen spelen nog steeds op, vooral als hij plat in bed ligt, dus korte nachtjes. Ik ga verse broodjes halen bij de bakker die om de hoek zit en maken een lekker ontbijtje. We hoeven pas om 11:30 op de plaats van bestemming zijn dus we hebben nog wel even en doen het daarom ook lekker rustig aan. Onze rugzakken zijn ingepakt met wat eten en drinken, de drone gaat mee en ons fototoestel, je weet maar nooit wat je tegen komt onderweg.

Wat gaan we doen? We gaan fietsen over een oude spoorweg met een speciale fietst genaamd Dresin, de route gaat van Flekkenfjord station naar Sira. Onderweg moet je door 17 tunnels en kom je langs heel veel oude stationnetjes. Een klein beetje geschiedenis:

In 1894 werd besloten om de lijn Egersund - Flekkefjord aan te leggen. De bouw begon in 1897 en de lijn werd in 1904 geopend als smalspoorlijn. Het duurde zeven jaar om de lijn aan te leggen, en de constructie eiste zeven levens. De lijn van Flekkefjord naar Tronvika had een tijdlang houten rails. Er konden dan smalspoor- en normaal spoortreinen op de lijn rijden. Dit werd gedaan om materieel voor het Sørlandsbanen-project van de haven van Flekkefjord naar de Sørlandsbanen te kunnen transporteren. In 1944 werd de lijn omgebouwd tot normaalspoor en verbonden met de Sørlandsbanen bij station Sira. Tegelijkertijd werd het gedeelte Sirnes naar Tronviken gesloten. Dit gedeelte werd later gebruikt als weg en hier loopt de huidige E39. De laatste gewone trein reed op 31.12.1990.

We hadden besloten om de E-bike variant te nemen en maar goed ook de eerst 17 kilometer ging alleen maar omhoog (voor ons gevoel) Achteraf bleek dat de fiets niet goed op de rail stond en wij dus superzwaar aan het trappen waren, zo ook wel te zien aan onze hoofden. Maar wat een mooie ervaring, na iedere tunnel kwam er weer een nieuwe ansichtkaart tevoorschijn. We hebben zoveel mogelijk proberen te filmen en te fotograferen maar dat viel niet altijd mee. We hadden duidelijke instructies mee gekregen dat we 2 uur de tijd hadden voor de heen weg daarna de fiets omdraaien en terug, zodat je niemand in de weg zou fietsen.

Onderweg had je wel gelegenheid om even te stoppen maar dan moest wel de hele fiets van het spoor af, dus dat hebben we ook gedaan. Bammetje mee en wat drinken heerlijk even picknicken. Ondertussen maakte meer mensen gebruik van onze stopplaats en was het best gezellig. Iedereen die elkaar even wilde helpen om dat lompe apparaat van de baan te krijgen en weer erop te zetten. Op het eind station maakt Marco nog wat drone opnames en klokslag 2 uur gaat de hele kudde weer terug, toen ontdekte we ook dat het voorwiel niet goed op de rail bleef staan en wij een soort van anker meenamen. We moesten even improviceren maar toen hadden we het ei van Colombus ontdekt en ging de terug weg veel soepeler als de heen weg.

Moe maar voldaan komen we terug bij de camper en het weer...... jeetje wat is het lekker vandaag. Volop de zon en een graad of 19 ideaal dus, vanavond lekkere noedels met Noorse garnalen en kip, hmmmmm.

  • Van - naar
    • Flekkenfjord
  • Kilometers 
    •   18 km gefietst
  • Slaapplek
    • zelfde als gisteren
  • Diner
    • Noedels met Noorse garnalen en kip

Reactie plaatsen

Reacties

Monique
2 maanden geleden

Dat is een mooie bezigheid. Jammer dat we daar straks zover vanaf zitten. Maar een idee, voor een volgende keer.