Noorwegen 🇳🇴 Dag 10

Gepubliceerd op 21 juli 2024 om 20:00

Rob en Thomas gefeliciteerd met jullie verjaardagen!

Zondag morgen, overal om ons heen hoor ik al ontbijt en afwas geluiden en toch is het nog vroeg. Voor vele misschien een reis dag vandaag, voor ons niet wij gaan vandaag nog een stukje fietsen. Maar eerst..... een koffietje ☕️. De weerberichten zien er niet al te best uit en volgens Buienalarm komen er zelf hele flinke buien aan. Niet dat ik daar veel waarde aanhecht maar om nu zeik nat te regenen heb ik ook geen zin in.

De dag begon net even anders, de donkere wolken kwamen al samen boven de camping en besloten daarom ook om nog even te wachten tot de buien voorbij waren. Gelukkig viel het reuze mee en om 12:30 zitten we op de fiets en gaan een gedeelte fietsen van de Nordsjø. Dat is de fietsroute langs de kust van Noorwegen, we fietsen een stuk terug richting Flekkenfjord ongeveer 12 kilometer en en dan de zelfde weg weer terug. Het is rustig op de weg en we kunnen dan ook lekker door fietsen, af en toe stap ik even af voor een fotootje. Ook kwamen we langs het zwanenmeer, een plek maar liefst meer dan 25 zwanen bij elkaar zaten. Heerlijk dobberde ze in het water, zwommen wat, gingen kopje onder en kwaakte vooral. Wel een mooi gezicht maar net te ver om een foto te maken. Op de terug weg probeer ik het nog wel een keer.

Op de rustplaats, Amphidromic point, is het druk met campers en voorbij gangers, ook wat fietsers die helemaal bepakt en bezakt zijn. Op de borden staat een omschrijving van het Magma Geopark maar ook waarom deze plek zo bijzonder is.

Een amfidromie is een punt in de zee waar er geen getij is. Onder invloed van het corioliseffect draait de getijgolf rond dit punt. Er staat wel wat stroming als de waterstand rond het punt niet gelijk is. De waterhoogtelijnen staan bij amfidromische punten tegenover elkaar. Wikipedia

Boven op de rots staat een beeld wat doet lijken op een persoon die naar de zee staart, ik heb gezocht maar kan niets terug vinden daarover. Wel vond ik terug dat dit ook de reden is dat er in deze regio zoveel houten huizen bewaard zijn gebleven, dus dat is dan wel weer bijzonder. Maar goed we hadden alles gezien en gingen weer terug, de route is vooral gewone weg en niet een apart fietspad, soms moesten we even oversteken omdat daar dan wel weer een fietspad loopt dus al met al een leuke route.

Ik had nog een weg gezien op Google-maps die een stuk naar de kust ging maar wel weer op de doorgaande weg uitkwam, die zouden we nemen. Dat zoek ik dan ter plekke op, op mijn telefoon, maar dat is niet altijd wat het is.

Oké wij rijden die straat in, mooi geasfalteerd en een mooie omgeving. Na een kilometer ofzo komen de huizen in zicht, mooie huizen, modern, nieuw maar ook heel oud en toe aan een likje verf. We fietsen verder en genieten van het uitzicht, blijven even staan om alles op te nemen. Als we verder fietsen staat er een bord, doodlopende weg, maar die staan er wel vaker en dan kun je met de fiets gewoon verder. Dus wij fietsen door, tot we bij een huis aankomen en voorzichtig door fietsen en bij die mensen in de tuin staan. We draaien om en kijken nog een keer op de kaart, volgens de kaart kunnen we door. De eigenaresse van de woning komt naar buiten en vraag in het Noors of ze ons kan helpen. Ik leg mijn probleem uit en ze begint te lachen, "Ja hoor je kan best door fietsen maar dat is niet zo'n mooi pad als hier het is meer voor paarden, maar je kan het proberen". Marco fietst terug en kijkt door de poort wat er achter zit, het gras was ongeveer een halve meter hoog, dus dat proberen laten we dan toch maar aan de paarden over en gaan dezelfde weg weer terug.

Eenmaal weer op de gewone weg rijden we naar Egersund en pakken een terrasje, inmiddels hebben we wel honger gekregen en bestellen wat lekkers. De bediening ging via een app, maar dan moest je wel een Scandinavisch telefoon nummer hebben anders kon je niet betalen, dus ik ging maar gewoon naar binnen. Toen we bijna klaar waren met eten begreep ik ook waarom er zoveel meeuwen om dit terras verbleven. Zodra dat iemand weg ging en er nog eten op tafel stond zaten er ook direct een paar meeuwen bij, ja die hadden de tijd van hun leven. Eenmaal terug op de camping doen we het rustig aan, fietsen bergen we vast op en we doen een stofzuigertje door de keet. Morgen gaan we naar Stavanger, heb er zin in.

  • Van - naar
    • Egersund- rustplaats Amphidromic point
  • Kilometers 
    •  28 km gefietst
  • Slaapplek
  • Diner
    • fish and chips en een nacho-schotel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.