Noorwegen 🇳🇴 Dag 12

Gepubliceerd op 23 juli 2024 om 20:00

Jeetje is het al weer dinsdag, de tijd vliegt hier voorbij dat betekent meestal ook dat we het erg naar ons zin hebben. Vandaag staat in het teken van varen, of zoals wij altijd zeggen we gaan op Cruise. De boot vertrekt om 12 uur vanuit de haven in Stavanger en moeten er om 11:30 zijn, dus we hebben nog wel even voor we weg gaan. We beginnen de dag met een bakje koffie en een bammetje, daarna gaan de fietsen van de camper af en maken we ons gereed voor vertrek.

Uiteraard zijn we te vroeg en gaan op zoek naar een lekkere drukke stek om onze fietsen te stallen, deze vonden we bij het toeristenbureau. Marco maakt al vast wat filmmateriaal om straks een leuk filmpje te maken. Het weer is weer boven verwachting en we vinden een heerlijk bankje om even te zitten, lekker onderuitgezakt kijken we aapjes in de haven. Tot we ineens bedenken, shit het is al half twaalf geweest, hop op ons benen en naar de boot. Er stond al een hele rij en aan boord waren alle buiten zit plaatsen al bezet. Tja, dan maar staan.....

Om klok slag 12 vertrekken we uit de haven, de boot waar we op zitten is een elektrische en zonder al te veel geluid varen dan ook weg. Langs ons varen de super Rhibs die ook dezelfde kant uit gaan als wij. Richting Lysefjord, waar ook de Preikestolen op uit kijkt, de route duurt ongeveer 3-3,5 uur en is zo'n 70 kilometer in lengte. Dus we hebben een hele reis voor de boeg, als we eenmaal de haven uit zijn gaan we toch maar even binnen zitten en tegen de tijd dat we het fjord invaren gaan we weer naar buiten en bemachtigen een mooi plekje aan de reling. 

Toen hield alle communicatie op en was het alleen nog maar: " oh....oh...oh... kijk hier eens, Marco heb je dat gezien, oooo wat mooi! Welk vakantie huisje kopen wij?, Kijk daar eens wat een geweld" Nou en dat ongeveer 45 minuten lang. 

Echt "lilik" hier, dat zie je wel aan de foto's, bij de Preikestolen draaien we om en gaan weer terug naar Stavanger. De wind is wat gedraaid (of wij) en het is daarom een stuk frisser, wij gaan weer naar binnen en bekijken alvast onze foto's. Onder weg gingen we nog op visite bij een paar geiten en de nodige watervallen, allemaal even mooie plaatjes maar voor nu houd ik de Lysefjord in mijn gedachten en zie een IXXI aankomen.

We wilden eigenlijk nog de Hop on- Hop off bus pakken maar die reed schijnbaar niet op dinsdag dus de planning weer aangepast. Het meeste van de route van de bus hadden we eigenlijk al gezien behalve de zwaarden, Sverd i Fjell,  Het monument omvat drie grote zwaarden in een rots ter herdenking van de Slag om Hafrsfjord in 872, toen Harald I Noorwegen tot één koninkrijk wist te formeren.

Het was een hele fietsrit naar de zwaarden maar zeker niet vervelend, we fietsen door een bos, op de drukke weg, onder wegen door en op een fiets rotonde boven de weg, die laatste heb ik gefilmd en zal dus later terug te zien zijn op deze pagina. Dat moeten we thuis even doen, onze laptop is een oude bessie en kan zulke programma's niet meer aan.

  • Van - naar
    • Lysefjord
  • Kilometers 
    • 70 km met de boot
  • Slaapplek
    • Zelfde als gisteren
  • Diner
    • Pasta met kip en witte saus

De Lysefjord is een Noorse fjord in de gemeente Sandnes in de provincie Rogaland vlak bij de Høgsfjord. De naam betekent lichtfjord, waarschijnlijk door de lichte granieten stenen langs de fjord. De fjord is ongeveer 42 km lang en op het diepste punt 500 meter diep. Wikipedia

Sverd i fjell is een herdenkingsmonument gelegen in het Hafrsfjord van de stad Stavanger in Noorwegen. Het monument werd gemaakt door beeldhouwer Fritz Røed uit Bryne en werd onthuld door Koning Olaf in 1983. Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.