Noorwegen 🇳🇴 Dag 13

Gepubliceerd op 24 juli 2024 om 20:00

Ohhh echt een hele luie start van de dag, om half tien zit ik nog heerlijk in mijn pyjamaatje aan de koffie en heb net een boterham gesmeerd. Ik heb het koud en heb geen zin om wat te gaan doen.
Oké klaar met die onzin, hup aankleden wassen tandenpoetsen en actie. Vandaag op de planning langs de kust naar Sandnes fietsen een route van ongeveer 27 kilometer. Ik ben benieuwd wat voor mooi we zullen tegen komen. 

We moeten eerst vanaf de camping richting de kust rijden en omdat ze hier overal aan de weg bezig zijn lukt het ons niet altijd om gelijk goed te fietsen. Maar we hebben een prachtige route en prachtig weer, dus dat geeft niet. De route brengt ons langs een super mooie kust maar ook aftandse bekladde huisjes, Zonnedealen in het kwadraat en helemaal niets. Een groot gedeelte fietsen we tussen het water en de trein en verbazen ons dan wat voor grote huizen er staan zo dicht langs het spoor, tot de eerste trein voorbij sjeest en deze bijna geluidloos voorbij komt. Elektrisch rijden is hier het motto blijkt wel weer. Dus die mooie grote huizen aan de kust hebben totaal geen last van de treinen.

Wat ook opviel was dat er langs deze fietsroute ook veel sauna's stonden die je kon boeken, daarna gelijk even het water in om af te koelen. Dat doen die Noren toch graag even de sauna in. Omdat het zo mooi weer was waren ook de strandjes langs de route goed gevuld met mensen, niet dat je iemand in het water zag maar iedereen genoot van het heerlijke weer.

We fietsen Sandnes in via een industrie terrein en zitten dan best snel in de winkel straat, overal stonden extra grote stoelen om foto's op te maken met een #Sandnes. Er waren weinig mensen aan het winkelen en de straten waren best leeg, dus wij hebben even op en neer gelopen en toen de fiets weer gepakt om verder Sandnes te verkennen. Als we aan de andere kant van de grote weg komen zien we een heel winkelcentrum waar we ook nog even gaan kijken. Ondertussen was ik ook nog even naar de plaatselijke VVV gegaan maar die konden mij niet echt helpen. 

We gaan via de haven en blijven het water volgen en rijden op eens een hele andere route terug, nemen nog een afslagje links en rechts en zien de mooiste huizen en kustlijn. Oude gebouwen en nieuwe wisselen elkaar af en er wordt veel gebouwd in de stad. Midden in het centrum werd een grootte tribune gebouwd dus er zal wel iets gaande zijn de komende dagen, maar wat????

Als we weer wat verder weg zijn van Sandnes komen we weer een wijk tegen die direct aan de kust ligt, het mooie poortje trekt onze aandacht en gaan een kijkje nemen. Iedereen die we tegen komen groet ons vriendelijk en staat niet gek te kijken als er twee mensen op de fiets door heen gaan. Op sommige stukken moesten we de fiets even omdraaien omdat het of doorlopend was of ineens 'Privat'. Weer op onze route volgen we de bordjes Stavanger en komen langs Boganes , ook hier rijden we naar de kust en zien dan de scheve toren staan, ff google wat dat is.

Det Skjeve tårn, of wel de scheve toren van Stavanger.

"Vanaf het midden van de jaren tachtig bouwden Noorse aannemers een zeer actieve betontechnologieomgeving in Noorwegen. Het meest zichtbare resultaat van investeringen in materialen, product- en productieontwikkeling is de scheve toren in Hinnavågen – beter bekend als Skråtårnet. Het experiment, uitgevoerd in februari 1984, was bedoeld om te bewijzen dat het mogelijk was grote hellende constructies met verschillende diameters te gieten. Bovendien wilden ze een nieuw systeem voor een hellende conische slede ontwikkelen en op grote schaal in de praktijk testen voor toekomstige toepassing op olieplatforms. Toen de toren klaar was, was deze 50 meter hoog met een buitendiameter die varieerde tussen de 16 en 23 meter en een hellingshoek van 16 graden (de scheve toren van Pisa kantelt “slechts” 4 graden). De wanddikte varieerde van 75 tot 100 centimeter. De bovenste acht meter zijn gemaakt van lichtgewicht beton. Op bevel van de gemeente Stavanger werd de toren als tijdelijke constructie gepland en voorzien van dynamietkanalen, zodat deze na gebruik met de grond gelijk kon worden gemaakt, wat niet gebeurde." (van Google maps)

We komen nog langs een oude koffie fabriek die totaal in verval is maar waar schijnbaar toch nog wat gedaan wordt, je kon koffie bestellen en dan stond het buiten in de kast op je te wachten en het rook ook nog eens lekker naar koffie. Het laatste stukje fietsen we door een bebost gebied en inmiddels doet mijn kontje ook pijn dus tijd om naar de camper te gaan, we maken nog een pitstop bij de supermarkt want morgen gaan we weer rijden en laten Stavanger achter ons. Op naar de volgende mooie plek.

  • Van - naar
    • Stavanger-Sandnes
  • Kilometers 
    •  40 km gefietst
  • Slaapplek
    • Zelfde als gisteren
  • Diner
    • Ovenfriet schnitzel en salade

Sandnes is een gemeente in de Noorse provincie Rogaland. Sandnes ligt 15 km ten zuiden van Stavanger. Het grenst in het westen aan Sola, in het zuiden aan Klepp en Time en in het oosten aan Gjesdal en Forsand. Het ligt aan het Gandsfjord en het dal Ganddalen.Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Ria van Limbergen
2 maanden geleden

Hoi luitjes wat een prachtige foto's en een mooie omgeving wat hebben jullie al wat af gefietst het is wel mooi de fjorden, wanneer en hoe gaan jullie de teug reis doen en ben je ook in de sauna geweest. Had je trouwens wel genoeg muntjes bij je 😅😅 ik ga jullie blijven volgen vind het erg leuk wat jullie allemaal meemaken groetjes aan je man Ria